Agricultura

 

Aceasta reprezinta sectorul economic predominant, intrucat majoritatea populatiei este ocupata in agricultura. In prezent, in agricultura comunei se practica sistemul de productie extensiv datorita lipsei lucrarilor de protectie si ameliorare a solului si gradului foarte redus de dotare cu tractoare, masini si utilaje agricole. Suprafata arabila a comunei (2855 ha) este cultivata in cea mai mare parte cu:

  • cereale (80%),
  • sfecla de zahar,
  • cartofi,
  • legume,
  • tutun.

  Productiile animaliere sunt de asemenea scazute datorita furajarii modeste a raselor de animale si sistemului traditional de crestere a acestora.
  Asadar, principalele probleme cu care se confrunta agricultura in comuna Catina sunt: dotarea necorespunzatoare, ca numar si performante cu tractoare, masini si utilaje agricole, utilizarea de soiuri de plante si rase de animale cu potential de productie redus, lipsa amenajarilor care sa puna in valoare potentialul existent al terenurilor agricole (irigatii, desecari, stavilirea si combaterea eroziunii solului), lipsa unor unitati care sa asigure colectarea, prelucrarea si valorificarea produselor agricole si in special a laptelui de vaca si oaie.

  Piscicultura
  Pentru practicarea si dezvoltarea pisciculturii este necesara decolmatarea Lacului Catina (62 ha), inlaturarea cauzelor care favorizeaza acest fenomen si repopularea lacului, care in prezent este arendat. Indeplinirea acestor conditii ar permite in continuare, infiintarea in localitatea Catina a unei unitati de prelucrare si valorificare a pestelui.